dinsdag 15 maart 2011

Tomatensoep (Jamie Oliver)

Ik was eens in een restaurant waar ze zelfgemaakte tomatensoep serveerde. Niet zo'n standaard soepje met de smaak van bliksoep, maar een soepje gemaakt van verse tomaten zodat er nog een prettige bite in zit. Er komt geen vlees aan te pas, en dat mis je ook niet. Als je de soep in de kom hebt geschonken voeg je er een flinke eetlepel crème fraîche aan toe, dat maakt het helemaal af.

Tomatensoep van Jamie Oliver


Ingrediënten: 2 wortels, 2 stengels bleekselderij, 2 middelgrote uien, 2 tenen knoflook, olijfolie, 2 blokjes kip- of groentenbouillon, 2 blikken gepelde tomaten van 400 gr, 6 grote rijpe tomaten (liefst aan 1 steel vast), een bosje basilicum, zeezout en zwarte peper uit de molen.

 Bereidingswijze: Zet een grote pan op matig vuur en doe er 2 el. olijfolie in. Doe alle gehakte en gesneden groenten in de pan en roer ze met een houten lepel door elkaar. Leg de deksel schuin op de pan en laat 10 minuten op het vuur staan tot de worteltjes zacht zijn. Los de bouillonblokjes al roerend op in 1,8 liter kokend water en giet het vocht in de pan bij de groenten, samen met de gepelde tomaten met sap. En de verse tomaten (ik snijd ze in partjes), inclusief de stelen van de tomaten (ze geven een heerlijk aroma af, maar verwijder ze weer als je de soep gaat pureren). Roer en breng de soep aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de soep met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes pruttelen. Pluk intussen de basilicumblaadjes van de steeltjes.

Serveren: haal de pan van het vuur. Breng de soep op smaak met zout en peper en doe er de basilicumblaadjes bij. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine/blender. Proef en breng nog even op smaak met zout en peper als je denkt dat dat nodig is.
Lekker met een flinke lepel crème fraîche en ter garnering wat blaadjes verse basilicum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten